Tuesday, January 29, 2013

Lasik.. episode 1- Screening Test

Assalamualaikum..

Lame dah tak update story kat blog nie.. sejak 2 menjak nie busy memanjang.. opis pun sibuk dah balik umah lagik la sibuk..

Untuk pengetahuan korang.. dari bulan 12 tahun lepas aku dah request hubby survey2 mane nak buat Lasik.. kira aku dah nekad nak buat gak Lasik nie walaupun ade orang kata nanti bila dah Lasik ade side effect etc2.. tapi aku tawakal je sebab rase macam dah tak sanggup nak pakai spek nie.. aku pakai sejak darjah 3 uolss.. korang kire la dah berapa puluh tahun aku pakai spek nie.. dah boleh buat sambutan jubli perak dah tahun 2013 nie... muahahaha.. disebabkan aku tak nak buat sambutan Jubli Perak tu so aku pun insist hubby nak buat Januari 2013..

So perjalanan kisah Lasik aku pun bermula...

Tugasan hubby di KL adalah 'mensurvey' kat mana nak buat Lasik mata aku nie.. boleh katakan sume tempat die call tanya info and of coz la cost nye kan.. dari Optimax ke Hospital Mata Hussein Onn ke Prince Court Medical Centre.. dan final decision.. buat kat Prince Court Medical Centre -  Prof Dr Muhaya.. kos nye RM7000 (nie dah include admin fees -RM10).. hubby buat appoinment buat screening test untuk nak pastikan mata aku nie layak di Lasik.. kalau kornea mata aku nie nipis power mata plak tinggi nampak nye tak dapek le aku di Lasik kan.. 

11.01.2013

Debaran telah bermula.. seawal pagi 4.30am aku ngan hubby bertolak dr Melaka ke KL.. untuk screening test mata aku nie.. actually appoinment jam 12.30pm tapi sebab hubby keje so lepak kat Columbia Asia Hospital dulu.. lebih kurang jam 10.45am aku register nama kat klinik mata PCMC.. dan selepas tu mata aku diperiksa dari satu mesin ke satu mesin mata.. berapa banyak ujian aku kene buat.. banyak sampai aku lupa dah brape banyak..hehehhe.. dalam tengah2 mata aku di test.. aku jumpa Prof Dr Muhaya untuk menentukan samada mata aku nie sihat nak buat Lasik.. Alhamdullilah.. Prof kata mata sihat untuk Lasik.. pastu aku jumpa plak Mr Yap untuk nak tau tahap kerabunan aku nie.. bile test2.. power aku dah cecah 1000.. perghhh... aku sendiri pun terkejut sebab memang dah lama aku tak tukar spek aku nie.. mau 5 tahun aku tak tukar spek.. Mr Yap inform kornea mata aku masih tebal lagi untuk di Lasik walaupun power mata aku tinggi.. Syukur Alhamdullilah.. sempat lagi Mr Yap bagi advise bila dah lasik nanti selalu tengok jauh.. jangan selalu tengok ipad.. smartphone sebab tu sume penyumbang rabun.. bila dah dengar camtu macam terbantut la plak aku nak tukar tepon nokia 3330 aku nie.. pakai je la selagi boleh.. huhuhuuhu.. so last test.. jumpa balik Prof Dr Muhaya.. Prof kate power macam nie berbaloi untuk Lasik.. aku senyum.. berbual sekejab dengan Prof and say goodbye to Prof and nurses and set appoinment untuk Lasik... 25.01.2013.. dan aku dibekalkan ubat-ubat mata yang perlu aku gunakan sebelum dan selepas Lasik nanti.. cost untuk hari ini... RM600+.. daripada RM7k yang perlu kita bayar tu.. 

Untuk test hari ini.. mata anda akan kabur and silau so memang tak leh nak drive.. nampak cahaya lampu tu berpecah2.. bercabang2 pun ade.. kalu baca tu satu apa tak nampak.. dinasihatkan supaya minum air putih banyak2 untuk ilangkan kesan ubat tu.. so sesape nak buat test nie dinasihatkan bawak le sorang driver yer.. 

7 comments:

@lfidah @dim said...

wah penampilan barulah skrg nie..:D

Linda Karim said...

biaser jer kot fida.. takde beza pun..hehehhe.. tinggal spek jer dah takde..sbb mata dah nampak..hehehehe

Liza Karim said...

seronok...so jage la mata anda sebaik-baiknya.

Liza Karim said...

seronok...so jage la mata anda sebaik-baiknya.

Rienn's Shoppe said...

Kalau ada yang perlu menginap, Rienn's Homestay menyediakan penginapan yang sesuai di Pearl Avenue. Jarak homestay kami dgn Klinik Prof Muhaya Eye & Lasik Centre, Pearl Avenue Kajang cuma "walking distance". Sila layari www.riennshomestay.com atau hubungi 013-2544411

Anonymous said...

Salam... nk tanye how is ur vision now after about 1 year buat lasik..
Please add me at facebook..
Sgt2 perlukan pendapat.
Terima kasih byk..
mo_fatz@yahoo.co.uk

Orlhns Ukm said...

My friend did it on 21/11/20.. prescription was 900+,
His vision is not good so far, night vision is worse with all glare, starbust andhaloes..
Its really affect his life, his spouse, family, friends..
Dia betul2 berpesan agar kisahnya dijadikan iktibar.
MasyaAllah.
Berpesan-pesanlah demi kebaikan.