Wednesday, January 30, 2013

Lasik.. Episode 2 - Laser Mata

Sambung citer semalam...

25.01.2013


Hari yang dinanti-nantikan dah tiba.. seawal 4.00am aku bangun tidur.. mandi siap syampu bagai (nie nurse dah bagi tau awal2).. tak leh pakai segala skin care, make up, perfume and deodorant.. pegi tadah mata ngan muka asli gitu.. no make up2.. hehehhe.. kali nie kitorang bertolak lebih kurang jam 5.00am dari Melaka ke PCMC..

Sampai Tol Sungai Besi.. punya la banyak kereta.. mau nak dekat 1 jam nak sampai PCMC dari Tol Sungai Besi tu.. 8.15 aku sampai PCMC trus beli sandwich sebab nak kene makan pain killer sebelum Lasik.. selesai light breakfast kitorang menuju ke kaunter bayaran settlekan balance RM sebab selagi ko tak bayar full jangan le mimpi dorang nak laser mata tu.. ok settle bayar balance tu kitorang menuju ke Lasik Centre untuk mata aku di laser... dub..dub..dub..dub.. aku macam boleh dengar bunyi jantung aku tu.. huhuhu..

Setiba aku kat Lasik Centre tu.. ada satu pasangan dah sampai awal sikit dari aku.. so automatik nyer aku orang nombor 2 la untuk di Lasik.. Lebih kurang jam 10.00am.. nurse dah mula panggil patient.. 4 orang sekali gus.. dok dalam waiting room.. ade briefing sikit oleh nurse pasal Lasik yang kitorang nak buat tu.. pastu dah nak sampai turn nurse akan titiskan ubat mata..

10.45am

"Pn. Noraslinda.. sila ikut saya".. waaa.. aku dah cuak tahap gaban nie.. macam berlari beribu kilometer jantung aku nie.. mengucap2.. selawat2.. aku pun menjejakkan kaki ke bilik laser tu.. aku disuruh baring pastu nurse cuci mata aku.. siap2kan untuk dilaser.. then Prof masuk.. tang nie aku dah tak concentrate dah ape yang prof tanye aku.. otak aku dah pikir macam mane le mata aku kene laser nie..huhuuhu.. Prof suruh bertenang tarik nafas.. ikut saja arahan yang diberikan.. 15 minit uolsss.. bagaikan berjam lama nyer..

Proses pertama.. aku pegi mesin yang mana mata aku akan ditekan dan ada air yang aku dimasukkan.. tapi memang tak rasa ape pun sebab mata telah diletak ubat bius.. sebelum tu dorang sengkang mata aku tak bagi berkelip.. ok done.. siap..  pegi plak satu lagi mesin.. nie adalah mesin untuk laser mata aku.. aku diarahkan untuk tengok titik hijau.. jangan ikut titik2 yang lain.. fokus pada titik hijau tu jer walaupun titik hijau tu hilang.. time nie mata aku confused sikit.. macam hilang arah pun yer.. dok nampak itam jer.. tapi Alhamdullilah selesai sudah.. Prof minta pandang husband yang dok kat pintu.. aku lambai hubby and then Prof suh aku baca jam dah tunjuk pukul berape.. aku cakap "Pukul 11.10 Prof".. waaa... aku dah nampak.. Prof cakap "tengok power mata 1000 dah boleh nampak"... hehehhe.. aku gelak jer.. Alhamdullilah..

Lepas tu aku di suruh dok kat waiting room tadi... rehat kejab.. nurse bagi aku sunglases.. pastu die titis kan ubat mata.. air mata.. sambil2 die terang kan aku macam mana nak jaga mata nie.. aku dok kat bilik tu tak lama sebab die kata kalau nak balik dah boleh balik.. so aku pun kate ngan hubby jom la balik.. time tu mata aku nie nak bukak pun tak sanggup.. pedih tapi tak sakit.. pastu kelabu jer vision sebab tadi dah masuk air kan masa laser.. nurse kata dalam 4 jam hilang la kelabu tu.. tapi kene letak air mata yang dibekalkan setiap 5 minit selama 4 jam.. mak aiii.. so after that vision makin lama makin baik.. kurang dah kelabu nyer.. aku dah boleh nampak tulisan2 iklan kat highway.. excited jer.. hubby plak dok tanye.. ape iklan tulis... die suh baca no plate kereta la.. die yang excited.. so untuk korang yang nak buat tapi takut2.. jangan la ragu2 yer.. kalu dah nekad tu buat jer.. salam...

6 comments:

Anonymous said...

Aslm,nak tanya after 1 tahun ni buat lasik,ok ke mata sekarang?clear ke nampak,,ada problem apa2 tak..sb sy pun ingat nk buat lasik,tapi takut ada effect apa2,mcm was-was.

Linda Karim said...

Waalaikum salam.. so far nk dekat 1 thn sy buat lasik xde ape problem lagi.. bila kita buat lasik nie.. expectation jgn tinggi sbb kita takut bila kita dah buat nnti tp mata kita x mencapai piawai yg kita hendak.. nanti kita frust & regret.. so to me yg mata memang serabun2 nye nie memang bersyukur la sebab ape yang tak nmpk dlu dah nampak skang.. and setiap individu tu effect die tak sama so kene yakinkan diri kalu nak buat lasik nie.. tq baca blog saya

Anonymous said...

salam.nk tny de k buat lasik yg byr per month?

Linda Karim said...

so far.. xde.. tp klu pki kredit kad kira byr installment la kan.. tp byr kat bank la..

Anonymous said...

Assalam akk.. kalau kita pernah wat lasik, let say jadi lagi rabun, still blh buat lasik kali kedua?

Linda Karim said...

waalaikumsalam.. sorry ye lambat reply.. yg akk tau.. sume nye bergantung ketebalan kornea mata dan tahap kerabunan mata.. tp klu nk tau lebih lanjut kene tanye dgn doctor yer.. tq