Wednesday, June 27, 2012

Sweet Sour

AYang manis, harum lagi wangi itu Zarul

“Kira orang ni taraf cincin gula-gula ni ajelah.”
“Sepuluh ringgit tu.” Sungguh-sungguh dia cakap.
“Berkira... baru sepuluh dah kecoh... bukannya seribu pun.” Aku jeling dia.
“Banyak cakap pula... kalau tak nak bagi balik.” Dia hulur tangan kiri.

Tak tahu pula macam ni punya seronok apabila dapat cincin... walaupun hanya cincin gula-gula.
“Ni kira orang ‘cuplah’ ni.” Sambung dia lagi.
Aku simpan senyum. Tak boleh senyum depan-depan ni, nanti dia perasan!

B Yang pahit, masam, masin, payau itu Joe Jambul

“Bayar cincin ni.” Kata dia. Betul ke ni, apa yang aku tengah dengar ni.
“What?” aku terjerit di situ.
“Pay for this.” Relaks aje dia mengarah aku lagi.
“Okey... saya bayar!” Aku jeling dia.

Tapi kan, juling biji mata aku tengok bil RM10 000 kat Tiffany tu. Gila ke apa? Batu planet mana dia pakai buat cincin bodoh ni!
* * *
Kenapa Zarul dan Joe Jambul sangat berbeza di hati Lia?
Gali jawapannya dalam Sweet Sour. Karya NASZ ini sungguh warna-warni dan santai persembahannya, anda tentu terpesona!
*************************************************************************************
Kalau uols peratikan setiap kali i buat post about novels mesti ade selit nama Joe Jambul kan.. memang peminat tegar Joe Jambul aku nie.. kepada sesape yang dah tau bleh abaikan keterujaan i nie..

Dalam hati ada taman.. hehehehe.. macam tu diibaratkan masa aku baca novel ni. Novel yang dah lama aku beli. Rasa nye dalam ujung tahun 2010 sebab masa aku angau kan novel nie adik aku tengah dalam pantang kat umah mak aku. Die bersalin tahun 2010 la aku rase.. so nak dekat setahun lebih gak aku beli novel ni. Masa baca novel ni adik aku pernah sound baca novel tersenyum2.. anak2 i pun tanye "nape ibu baca buku senyum2?" huhuhuuhuh...

Dah berapa kali aku khatam baca novel nie?.. banyak kali dah aku pun tak bilang berape kali aku dok ulang baca. Asal boring jer aku sambar novel ni sampaikan cover die dah naik lunyai.. (nanti aku uploadkan pic mukabuku nie) tapi yang pelik nye macam tak boring jer. So moral of story novel ni memenuhi piawaian ahkak sebab dari start baca memang tak bleh nak stop. Seingat aku dalam kol 2 @ 3 pagi sanggup aku bersengkang mata sebab nak jugak abiskan baca. Amik exam pun tak stay up macam nie punye time... kekekke

Nape suka Joe Jambul @ Faizul??.. sebabnye watak nie macam cool jer ala2 macho gitu. 
Tak macam hero2 kebanyakan novel yang kekadang terlebih menunjuk sayang nye sampai aku yang baca kekadang geli geleman.

Kisah nye.. heroin @ Alia nie berkawan ngan Zahrul @ adik Joe Jambul dari belajar lagi sampai la dorang nie dah kerja. Alia nie ade la pergi umah Zahrul tapi tak pernah jumpa ngan abang si Zahrul nie tapi actually dorang pernah beberapa kali jumpa tinggal lagi si Alia nie memang jenis pelupa. Sebab dah selalu terserempak la akhirnya si Joe berkenan ngan Alia so die pun mengatur misi untuk mendapatkan Alia. Alia kecewa Zahrul bernikah ngan orang lain menyebabkan die tak pikir panjang menerima pinangan Joe. Walaupun Alia ngan Joe kawin tapi Alia tetap ler teringat kan adik ipar nye @ Zahrul.. nak tau yang selebihnya kena la baca novel ni tapi yang penting at last Alia fallin in love gak kat Joe... i likeee okehh..

So bagi aku sesape tak nak stress bile baca novel bleh la membaca Sweet Sour nie.. novel yang santai bahasa nye tak skima dengan penganti diri "aku" yang jarang digunakan. Ade konflik yang diketengahkan hingga ke akhir membuatkan citer nie tak meleret-leret aka syok sendiri punyer cerita and last but not least ade adegan2 yang membuat kan anda malu2 kucing.. meowwwwwwww... wakakakka

Okeh.. sungguh panjang aku review novel nie.. pada sesape nak beli online boleh jer kat jemariseni.com ya..

 

4 comments:

Liza Karim said...

aku pun suka gak.sayang nk hbskan baca.nnt bgk aku pinjam lgk

Liza Karim said...

hehehehe...suka..suka..suka

Linda Karim said...

pilihan aku memang tak pernah mengecewakan.. wakakaka.. klu best mesti best nyer la..

LuVidA^^ said...

da khatam 2x.. tp suke wtak zarul jugak.. ;p