Wednesday, December 11, 2013

sepetang di kebun ayah..

Assalamualaikum..

Entry nie pulak.. citer pasal kebun ayah aku kat kampung.. actually takde le besau nau pun kan kebun tu.. tapi kat situ la ayah bercucuk tanam.. hahaha.. ayat tak bleh tahan... ayah nie kalu nak bercucuk tanam nie ikut mood angin die.. cam aku le nak tulis entry kalu mood ke laut berhari2 ler takde entry bukan hari2 lagi.. makan tahun takde entry... sila rujuk di sebelah kanan blog nie.. 2 tahun aku biarkan blog aku bersawang...

Ntah ape angin aku nak amik gambar kebun ayah aku nie.. ayah aku pun asal le anak die sibuk amik gambar pokok...kakakaka.. maybe sebab skang tengah musim rambutan kan.. so aku tengok rambutan tu bergayut2 cantikkk.. kat kampung aku nie majoriti umah ade pokok rambutan.. memang xde nak jual2 laa.. sendiri nye rambutan sendiri makan..

Jom kita tengok pokok2 buah yang ade kat kebun ayah..

pokok rambutan gading.. tapi nie belum ranum lagi.. tunggu sikit lagi.. marbeles..

pokok rambutan budak sekolah.. dah tinggal ujung2 jer.. nie kalu dah start makan susah nak berhenti..

nie pulak.. tebu baru tanam.. sebatang nie kalu jual RM2 kata nye.. jangan lembu yg santap dlu dah...

pokok pisang.. pisang ape?.. ntah.. tggu berbuah baru tau pisang ape..

pokok nenas.. baru nak belajar berbuah.. buat inti kuih tat sedap nie!!!..

pokok manggis.. dah tua dah pokok nie.. byk jasa nya kat kitorang..

pokok kelapa.. tp bukan kitorang nyer.. 2 batang yg togel tu kene panah petir..

last but not least....

batang pokok.. buat masak kacang rebus every monday, wednesday, friday to sunday..

Ini lah jenis2 pokok yang ade kat rumah parent aku tolak pokok2 bunga mak aku.. lenkali aku buat entry khusus untuk pokok2 bunga mak aku plak.. tunggguuuuuu... Assalamualaikum...

1 comment:

Mommy Nia said...

syoknya ayah awk ada kebun sendiri, bila musim buah seronok la kan.