Monday, November 11, 2013

Mari Mem'baking' Kek Coklat Super Moist..


Assalamualaikum...
Monday yang blues... hahaha.. ape cerita pagi isnin yang ceria ini??????
Aku nak ceritera aktiviti cuti ujung minggu aku yang dah lame tak buat... jeng.. jeng.. jeng...
Suspense jer kan.. padahal tajuk posting pun dah sa sa tulis  ape aktiviti tu.. kahkahkah..
Mood rajin aku datang minggu nie.. sebab aritu Jasmine merengek-rengek nak makan kek coklat so nak tak nak memang kene la merajinkan diri nak bakar kek kan..
Pepagi sabtu lagi aku dah bersemangat prepared barang2 nak buat kek nie.. tengah2 aku menapis tepung ternampak plak benda asing.. trus aku buang tepung tu.. bantut plan aku nak membaking kek pepagi.. so aku continue malam nye sbb asben beli tepung dah malam so malam le aku membaking..
Meh kita tengok sedutan-sedutan masa nak siapkan kek nie..

Cooking coklat ngan butter dicairkan..
nota: masa nie dah siap2 nak cairkan cooking coklat ngan butter.. tp postpone malam sebab tepung yg spoil tu..

Bersiap sedia nak masuk dalam oven..

Kek dah kat dalam oven..

Kek yang dah semalaman dibiarkan..
Tips: kek elok dibiarkan semalaman sebelum dimakan.. sebab kek akan lebih moist

Kek setelah disalut ngan coklat ganache oleh encik asben.. ready untuk disantap..

Jasmine interframe ngan kek nya..
Mousse Chocolate Cake - from FNR ARCHIVED
Resepi mousse Chocolate cake [speedial]

Bahan2


625 gm Cooking Chocolate --->> I used only 500 gm cooking choc
225 gm Marjerin/butter --->> I guna majerin jer
325 Tepung Naik sendiri --->> I guna tpg gandum jer + 1 sudu teh b/powder + 1/2 sudu teh soda bikarbonat
500 ml air sejuk --->> air ais dari peti sejuk
secubit garam
250 gm gula --->> I guna 150gm jer gula
3 biji telur.

Cara-caranya:-

Masak coklat bersama marjerin hingga cair masukkan air sejuk dan kacau sehingga rata. Biarkan ia sejuk.
Pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang. Masukkan garam.
Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan coklat tadi berselang seli.
Bakar pada suhu 150 - 170'C selama 1 jam or lebih/sehingga masak. --> suhu ni bergantung pada oven masing2 sbb takut kek merekah bila oven terlalu panas. Loyang plak I guna 9"x9" just nice takdelah tinggi sangat kek tu, rasanya kalu guna loyang 8"x8" mesti tinggi elok
resepi credit to cari forum

Chocolate Ganache Alex Goh
300 gm coklat masakan
150 gm whipping cream
15 gm mentega

Whipping cream dipanaskan hingga hampir nak mendidih.
Masukkan coklat masakan. Kacau sampai coklat masakan tu cair.
Selepas tu masukkan mentega. Sejukkan at least 24 jam sebelum guna.

Kek nie sangat moist yer kekawan.. nak2 bile dah letak coklat ganache.. kalu en. asben die suka makan ngan vanilla ice cream.. marbeles.. nyummy.. nyummy.. selamat menjamu mata.. Assalamualaikum..


7 comments:

nur-afiz said...

sedapnya... nnt balik melaka buat 1... nakpi rumah makan... hihihihihi

Linda Karim said...

InsyAllah kak.. akak tak pernah rase kan.. masa kat JKM x sempat buat.. hehehe

Liza Karim said...

bertuah jasmine dpt mkn.sedap wei

Liza Karim said...

bertuah jasmine dpt mkn.sedap wei

Linda Karim said...

lepas dapat makan kek dah x mintak kek dah jasmine.. klu tak tgk barang kek je nak kek.. hahaha

Liza Karim said...

nk buat la

Linda Karim said...

baut jgn x buat.. stand mixer dah ado.. pastu bg aku rase..hehehe